Ajda

ajda

Na naših njivah imajo kmetje že posajenih kar precej vrst žita. Nekaj o njej si lahko preberete tudi na tej strani http://maln.eu/ajda, kjer najdete koristne informacije. Žito je zelo pomembno v naši prehrani, iz njih pridobivamo različne vrste moke. Se pa zadnja leta vedno bolj pogosto pojavlja žito z lepimi belimi cvetovi. To je ajda, ki jo so začeli kmetje vedno bolj sejati na njivah. Spada tudi med žitarice, je pa rastlina, ki ne potrebuje kakršne koli zahtevne nege.

ajda

 

Mislim, da ima ajdo marsikdo doma v svoji shrambi. Je zelo primerna kot priloga k raznovrstnim vrst mesa. Naredimo jo lahko na različne načine. V prehrani je zelo zdravilna jed, zato jo je dobro uživati. Če imate kakršne koli težave z ožiljem ali srcem, vam ajdo zelo priporočam v prehrani. Če imate previsok krvni tlak ali preveč holesterola, je ajda prav primerna za vas. V ajdi najdemo magnezij, železo, baker ter fosfor, in ima polno vitamina B. kot vidite je zelo zdrava in primerna za mnoge težave, ki nas najpogosteje težijo.

Za sajenje tudi ni zahtevna, saj ne potrebujete gnojil in škropiv za lepo in zdravo rast.

Ne najdemo pa samo kot kašo ajdo, ampak tudi moko ter zdrob. Kuharice rade pripravljajo iz ajdove moke kruh, ki pa mu dodajo tudi orehe. Iz moke lahko skuhate tudi žgance ali pa krape. Vedno več ljudi pa je začelo iz ajdove moke peči tudi palačinke. Iz kaše pa lahko tudi naredimo že kar ogromno jedi. Dobre kuharice znajo naredit tudi pecivo, lahko jo damo v razne juhe, tudi v solati se dobro ujame, najpogosteje pa se znajde na krožniku, kot priloga. Seveda ajdova kaša se mora najprej skuhat, da je za jesti. Kaša je zelo hitro kuhana, saj jo imamo v 15 minutah lahko že na našem krožniku.

Ajda je zelo zdravilna in dobra jed na našem jedilniku. Zato kar napolnite shrambo z ajdovimi izdelki.