Zeliščar Jože Majes

Ustanovitelj kmetije Plavica, zeliščar Jože Majes, je v Dolenjskih Toplicah en najbolj znanih gospodov, prak tako pa tudi v Sloveniji. To je preprost gospod, ki se ukvarja z zelišči že vrsto let. Njegov rek se imenuje: zdravnik zdravi, narava ozdravi. Prav zato je ustanovil kmetijo Plavico, kjer z nešteto zelišči ozdravlja ljudi. Ko je bil Jože Majes star 3 mesece je dobil hudo obliko pljučnice, zaradi katere mu je življenje viselo na nitki, zdravnikov je pa v tistem času bilo zelo malo.

Jože Majes

Pozdravila ga je njegova mati, ki je dobila nasvet od neke ženice iz Matce pod Kumom, ki ji je rekla, da naj mu na njegovi prsi položi krpo, ki je bila segreta v toplem olju. Po nekaj časa je Jože Majes okreval in od takrat se ukvarja z zelišči, čeprav se je najprej šolal za strojnika. Hodil je na raznorazne seminarje po tujini in bogatil svoje znanje.  Svoje bogato znanje dandanes deli z ljudmi, ki se zavedajo, kako pomembna je narava in da lahko zelo kvalitetno živimo, če spoštujemo darove naše narave.

Z leti delovanja njegove kmetije Plavica in trdim delom, je Jože Majes čedalje bolj zaupal v svoje delo. V kolikor bi se radi z njim osebno srečali, ga lahko obiščete na njegovi kmetiji, kjer preživlja večino svojega časa. Njegova ljubezen do zelišč je zares nekaj posebnega in je lahko pogosto mnogim mladim in tudi starejšim ljudem lep vzor.

Jože Majes in njegova kmetija mu omogoča gojenje vseh vrst zelišč, ki imajo zdravilen učinek na ljudeh. Ker hoče Jože Majes razširiti svoje obzirno znanje o zeliščih med ljudi je napisal 3 knjige: zdravnik zdravi, narava ozdravi 1,2 in 101 vprašanje in 101 odgovor Jožeta Majesa. V knjigah najdete nasvete kako hraniti zdravilne rastline in kje jih nabirati. Dvakrat letno tako pripravlja tudi izobraževanja, kjer govori o nabiranju, pridelavi in predelavi zdravilnih zelišč ter njihovi uporabi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.