Slovenija in predsedovanje EU v naslednjih mesecih

predcedovanje EU

Predsedovanje EU se dogaja v EU izmenično in vsaka država pride na vrsto enkrat. To čast in nalogo pa ima pol leta. Ko je država v tem položaju, kot bo Slovenija v drugi polovici leta, potem je zadolžena za sestanke, ki jih vodi. Zato bo predsedovanje evropski uniji za Slovenijo velik korak v zgodovini, ker bo zadolžena za sestanke na vseh ravneh, kjer bo vodila Svet Evrope. Takrat lahko tudi za nas država naredi dosti za naše lokalne potrebe in ne samo za druge članice EU, kar se je dogajalo do sedaj. Predsedovanje EU je za nas zato pomembno.

predsedovanje EU

Države, ki bodo prevzele predsedovanje EU v bližnji prihodnosti pa se povezujejo med sabo po tri. To se je določilo z lizbonsko pogodbo že leta 2009. Trojica držav, ki bodo predsedovale v bodoče določa cilje in pripravi program za vse skupaj v Evropi za malo eno leto in pol. Naj i pa se ukvarjale s ključnimi vprašanji in problemi za Evropejce v tem času. Trenutno se naša država skupaj z Nemčijo in Portugalsko ukvarjajo s tem.
Na začetku tega leta je Portugalska prevzela predsedovanje EU, nato jo bo Slovenija in za njo Nemčija. Portugalska se ukvarja s krepitvijo odpornosti Evrope in pa okrevanje na način, ki je trajnosten. Pospešuje se  digitalni prehod v novo bodo. Ta naj bi bil pravičen za vse in naj bi vključil vse. EU pa naj bi bila še naprej odprta za vse in sprejemajoča za druge. Vsekakor psa se spodbuja še naprej evropski socialni model. Pandemija bo zelo vplivala na predsedovanje Portugalske in jo zaznamovala. Oni se s tem največ ukvarjajo. Na to se bo osredotočala seveda tudi Slovenija in za njo že Nemčija. Zato bo na Slovenijo predsedovanje EU predstavljalo velik zalogaj in mejnik pri ohranjanju miru, blaginje in zdravja v Evropi. Tega se že veselimo in se pustimo presenetiti.