Sončne elektrarne kot zelen vir energije

Sonce je, vsaj zaenkrat, neizčrpen vir energije. Sončno sevanje, ki prihaja na Zemljo že nekaj desetletij s pridom uporabljamo tudi za proizvodnjo električne energije. Sončne elektrarne se lahko pohvalijo kot zelen vir energije, ki mu Evropska Unija, pa tudi Slovenija posveča veliko pozornosti. So namreč brez ogljičnega odtisa, zaradi česar zagotavljajo trajnostno naravnan vir energije.

Zelena energija

Z izrazom zelena energija opredelimo vse vire energije, ki za proizvodnjo energije uporabljajo naravne vire energije kot so Sonce, veter, voda in biomasa. Ključna lastnost teh virov energije je v tem, da ne škodujejo oziroma onesnažujejo okolja preko zračnih izpustov plinov, ki bi prispevali k učinku tople grede ter splošnega segrevanja našega planeta (tako imenovano globalno segrevanje).

Izkoriščanje sončne energije običajno poteka preko uporabe fotovoltaičnih celic, ki ulovijo sončno svetlobo in jo pretvorijo v električno energijo.

 

sončne elektrarne

 

Razmišljate o postavitve lastne sončne elektrarne?

Zadnja leta je postalo postavljanje sončnih elektrarn pomemben del oskrbe z elektriko. Napovedane spremembe zakonodaje v prihodnjih letih pa priljubljenost postavitve v zadnjem letu še povečujejo. Za vse, ki kolebate med odločitvijo ali se za sončno elektrarno odločiti ali ne, velja, da je trenutno še dober čas za njeno izgradnjo. Na voljo so še vedno subvencije Ekoskladov, ki vrednost investicije vsaj delno povrnejo, prav tako se vam, sploh če ste veliki porabniki električne energije, celotna investicija povrne v desetih do dvanajstih letih.

Eno od najpogostejših vprašanj lastnikov nepremičnin na katerih želijo postaviti sončno elektrarno je: koliko me bo investicija stala? Finančne investicije se razlikujejo, odvisne so od moči in velikosti načrtovane sončne elektrarne, od vaše lokacije (določeni deli Slovenije so soncu bolj izpostavljeni kot drugi), pomembno pa k izkoristku elektrarne prispeva tudi število sončnih dni (seveda si želite čim več sončnih dni, da se vam bo investicija prej povrnila). Najbolje je, da se pred načrtovanjem obrnete na strokovne ekipe, ki vam bodo pripravile ustrezen predračun (pa tudi svetovanje), ki bo najbolj optimalno prilagojeno vam in vašim potrebam.