Vrhunske čili omake za vsak okus

Čili omake že nekaj časa veljajo za odlično popestritev, ki se prileže k vsaki jedi. Čili omake so nam na voljo z različnimi ostrinami, da lahko prav vsakdo najde primerno zase. Ostrina čili omake se meri po Scoville lestvici oz. s skovili. Navadna paprika, ki je sorodnica čilija, je primerna za vsake brbončice, saj ima borih med 0 in 100 skovilov. Na drugi strani pa bi Carolina Reaper, ki velja za najbolj vročega, sezul tudi najbolj ostre mačke. Na Scoville lestvici namreč dosega sam vrh z neverjetnimi 2,2 milijona skovilov, s čimer si je ta vrsta čilija prislužila tudi umestitev v Guinnesovo knjigo rekordov. Čeprav vam ob zaužitju tega čilija ne more pomagati nič drugega, kot zdravniška pomoč, pa si lahko ob pretiravanju s količino čili omake pomagate z naslednjimi metodami:

čili

  • privoščite si požirek mleka. V mleku in mlečnih izdelkih je visoka vsebnost maščob, ki raztapljajo kapsaicin. Mleko in mlečni izdelki na čili omake torej delujejo podobno kot detergent deluje na mastne madeže in obloge, ki nastanejo pri kuhanju. Več maščobe torej pomeni hitrejše olajšanje pekočega občutka in hitreje vam bo odleglo. Svetujemo, da posežete po ohlajenem jogurtu ali kisli smetani s čim večjim maščobnim deležem in čim nižjo temperaturo. Pri boju s pekočim občutkom so namreč izredno učinkovite tudi nizke temperature.
  • eden na “eks”! Miti so resnični, pomaga tudi alkohol, in sicer vam bo z malo alkohola sčasoma postalo vseeno za pekoč občutek, hkrati pa je kapsaicin poleg maščobe topen tudi v alkoholu.
  • škrobnata hrana. Gotovo ni naključje, da se v Aziji poleg vseh pekočih jedi vedno streže riž. Hrana z visoko vsebnostjo škroba namreč absorbira molekule kapsaicina, zaradi česar se zdi hrana manj pekoča.

Nedavne raziskave pa so dokazale, da čili omake pravzaprav nis pekoče same po sebi, temveč pečejo zaradi kapsaicina, ki v možganih sproži tisti del, ki je občutljiv na bolečino. S tem možgani dobijo signal, da nam usta gorijo, čeprav nam ne. Pri pekočem občutku po zaužitju preveč ali premočne čili omake pa pomaga tudi voda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.