Kako se zaščititi pred virusi?

Naši računalniki so izpostavljeni škodljivi programski opremi. To so razni virusi, trojanski konji in vohunska programska oprema. Škodljivo programsko opremo je težje zaslediti, saj je ponavadi dobro skrita, da povzroči čim več škode. S pojavom virusa in škodljive programske opreme so začeli razvijati razne antivirusne programe, ki varujejo naš računalnik.

Antivirusne programe ste morali namestiti, sedaj pa je že sam nameščena na novih Windowsih, saj bi bil brez antivirusov vaš računalnik preveč izpostavljen škodljivi programski opremi. Windows Defender je že naložen na vašem računalniku, ko naložite Windows 10. Windows Defender vam omogoča zaščito pred zlonamerno programsko opremo, poišče in odstrani viruse in  vse druge škodljive programe. Pomembno je tudi, da antiviruse sami posodabljate, saj z vsako posodobitvijo nekaj popravijo oziroma izboljšajo. Če imate več antivirusnih programov še ne pomeni, da boste bolje zaščiteni. Drugi antivirusni programi so še McAfee, Webroot, Bitdefender, Symantec Norto, vsi varujejo pred virusi in vam omogočajo iskanje in brisanje virusov, zaznajo spletne strani, ki vam hočejo škoditi…

zaščita pred virusi

Proti škodljivi programski opremi se lahko zaščitimo s tem, da ne odpiramo sporočil neznanih prijateljev, prilog, ker vam lahko priložijo viruse in škodljive programe, kateri se razširijo takoj, ko odprete priponko. Ko ste na internetu uporabljajte blokiranje pojavnih oken, ker so majhna okna v brskalniku, katera se prikažejo na vrhu spletnega mesta. Večino jih ustvarijo oglaševalci, kateri pa lahko imajo tudi škodljivo opremo. Ne odpirajte tudi e-pošte vaših prijateljev, ker vam lahko brez njihove vednosti pošljejo škodljivo programsko opremo. Pozorni morate biti tudi pri zagonu neznanih aplikacij, ker so pogosto nevarne. Neznane aplikacije, ki jih potegnete iz interneta vas upozori, če je aplikacija neznana ali škodljiva. Posodabljanje Windowsa je tudi zelo pomembno saj velikokrat popravijo razne napake, ki jih imajo v sistemu. Preverite če imate požarni zid vključen, kateri vas obvesti o sumljivi dejavnosti, če se kdo poskuša povezati z računalnikom. Če uporabljate javni računalnik in ste na internetu je najbolje, da izbrišete svojo zgodovino saj vam lahko kdo najde vaše podatke.

Te pravila vam bodo pomagala pri zaščiti računalnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.