Škodljiva programska oprema

Škodljiva programska oprema so navadno programi oziroma programske kode, ki škodujejo vašemu računalniku. V večini primerov se tej programi predstavljajo kot uporabni. Poznamo jih več vrst:

  • Trojanski konj je najbolj razširjen zlonameren program. Ime je dobil po trojanskem konju iz preteklosti, kateri je Grkom pomagal zavzeti mestno trdnjavo Trojan. Njegova naloga v računalniku je, da nastavi backdoor, to so stranska vrata v vaš računalnik s pomočjo teh lahko heker vdre v vaš računalnik z daljave in vam pokrade podatke. Trojanski konj se sam razmnožuje in ne spada pod viruse.
  • Računalniški virus je dobil ime po biološkem virusu zaradi podobnih nalog, ki jih izvršujeta. Računalniški virus lahko vašemu računalniku zbriše podatke na trdem disku, stalno se vam pojavljajo razni zapisi. Virus vam lahko tudi obremenjuje procesor in zapolnjuje pomnilnik. Poznamo tudi več vrst virusov te so poimenovani glede na njihove naloge. To so makro virusi, ki se aktivirajo z odprtjem okuženega dokumenta, virusi zagonskega sektorja, ki začnejo delovati ob zagonu računalnika, programski virusi, ki začnejo delovati ob odprtju programa, bootstrap virusi, ki spremenijo vašo vsebino s svojo in parasitic virusi, ki vam okužijo vse .com in .exe datoteke in spremenijo njihovo kodo tako, da programi ne delujejo več. Vse več računalniških virusov se pojavljajo po spletu. Računalniški virusi so eni izmed redkih zlonamernih programov.
  • Računalniški črv je zlonameren program, ki se sam razmnožuje. Lahko se razmnoži tudi preko omrežja v druge računalnike.
  • Vohunska programska oprema so programi, ki vam na skrivaj ukradejo osebne podatke, gesla in razne zaupne informacije. Vse to je poslano hekerjem.

škodljiva programska oprema

Kako se zaščititi pred zlonamerno programsko opremo?

Zaščita računalnikov v sedanjosti je že dobra. Zaradi pojava virusa in druge zlonamerne programske opreme so naredili še antiviruse, ki varujejo vaš računalnik. Pregledajo računalnik in zaznajo škodljive programske kode, ki jih potem tudi izbrišejo. Nekateri vohunci predstavijo svojo zlonamerno programsko opremo kot antivirus in vam brez vednosti vdrejo v računalnik. Windows 10 ima že v sistemu dovolj dober antivirusni program, zato nerabimo vleči novega.

One thought on “Škodljiva programska oprema”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.