Vreme na Hrvaškem

Se odpravljate na morje? Boste šli kar na slovensko obalo, ali si boste privoščili malo več in boste odšli kam v tujino? Mogoče na Hrvaško? Če se boste odločili za Hrvaško, imamo za vas par stvari glede vreme Hrvaška.

Podnebje Hrvaške delimo na 3 velike naravno-geografske enoote glede na katerih klimatskih pasovih leži:

  • severna Hrvaška ( kontinentalno podnebje, poletja so suha in vroča, zime so vlažne ter hladne )
  • osrednja Hrvaška ( pol-planinsko ter planinsko podnebje, sveža poletja, mrzle zime)
  • Jadranska obala ( mediteransko oz. sredozemsko podnebje, suha ter topla poletja, mile in vlažne zime-kar je tudi najboljše )

Vreme Hrvaška

Vreme Hrvaška je torej skoraj celotno leto primerno za turiste, saj leži največ v mediteranskem podnebju in zato je zelo primerna destinacija za počitnice. Za mediteransko podnebje je značilno, da so temperature razlike majhne med vsemi letnimi časi, zime so vlažne, ker takrat zapade največ dežja in snega, ampak še vendo niso prehladne, poletja pa so suha in vroča.

Vreme Hrvaška je letno povprečna temperatura 13°C, kar pomeni da je vreeme na Jadranu zares ugodno in dobro. Slabost je edino to, da je predel ob morju velikokrat izpostavljen močnim burjam in zaradi tega tam tudi ni rastja in pa odnaša “jim” rodovitno prst. Zaradi tega je tudi večino skalnatih predelov povsem golih.

Vreme Hrvaška je tudi zelo primerno za rastlinje, saj je Hrvaška obala v večini celotna zelena. Značilno je mediteransko rastlinstvo, katero je prilagojeno tamkajšnim pogojem, predvsem zelo vroči poletni suši. Zelo dobro uspevajo oljke. trte, fige, agrumi in pa nizka grmičevja makija.

Zaradi razvejanosti je vreme Hrvaška precej različno. Če boste na Hrvaškem in se boste peljali iz eneega kraja do drugega, preverite vreme, sploh ob morju, saj se vreme zelo spreminja zaradi vpliva morja, vetrov in morskih tokov.

Če pa želite izvedeti točno vreme in ostale stvari za Hrvaško, pa to najdete na spletni strani http://www.vremehrvaskatakoj.com/.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.